Er zijn tenminste 5 soorten vroegrijpende en goed winterharde amandelbomen die het goed doen in dit klimaat en winterhard zijn tot tenminste -18 Celsius of kouder.

Deze 5 cultivars zijn:

Ferragnes – Kleine, witte bloempjes. Zachte schaal. Verlengde dikke amandel. Goede bestuiver voor andere amandelrassen.

Lauranne – Kleine, witte bloempjes. Schotelvormige amandel. Deels zelfbestuivend. Meer vruchten indien bestoven door Ferragnes

Robijn – Opvallende roze bloemen in februari – maart. Kleinere vruchten dan bijv Ferragnes of Lauranne. Bovengemiddeld harde schaal, maar daardoor het langst houdbaar van alle hier benoemde cultivars. Geen pure amandel: kruising van amandel (Prunus dulcis) met perzik (Prunus persica). Zeer rijkdragend maar kleinere vruchten. Nota bene: Onrijpe amandelvruchten kunnen ook in het geheel gegeten worden, met ‘schil’ (vrucht) en nog niet ontwikkelde kern (noot)

Steliette – Kleine, witte bloempjes in maart – april. Harde schaal, waardoor langer houdbaar. schotelvormige verlengde amandel. Redelijk tot goed productief indien bestoven door ander amandelras. Niet heel productief indien enkel zelfbestuiving.

Stephane – Zeer grote, roze bloemen in maart. Iets kleinere tot gemiddelde amandelen met harde schaal, maar daardoor wel weer langer houdbaar. Deels zelfbestuivend, maar productiever en dikkere vruchten indien bestoven door Ferragnes. Gemakkelijk amandelras voor liefhebbersteelt. Oud ras.

Wil je ’n beetje het beste van alles dan is het ’n goed idee om verschillende soorten amandelbomen te nemen: Voor de smaak, voor de grootte van het vruchtvlees, voor de langere houdbaarheid en voor de sier.