Aardaker komt uit de fabacea familie, de familie van alle bonensoorten.
Het is ’n meerjarige klimplant die gemiddeld 80 tot 120 cm hoog word.
Van de aardaker worden voornamelijk de knollen gegeten, rauw smaken ze zoetig en naar verse doperwten en geroosterd word de smaak nootachtiger.
De plant bevat ’n licht giftig aminozuur en daarom zou je het niet dagelijk moeten eten en ’n dieet zou niet uit meer dan 30 tot 50% uit aardaker mogen bestaan. Niet meer dan 30% zou beter zijn voor de zekerheid.
Een van de mooiste dingen van deze plant is dat ze ook op ziltige grond kunnen groeien en het zelfs nog beter doen op ziltige dan op gewone grond. En dat er meer vitamine C in de knollen zit dan in citroenen en meer calcium per gewicht dan melk.
Verder werden de bloemen vroeger ook gebruikt als ingredient voor parfum.
De blaadjes en de bonen van de Lathyrus soorten worden ook gegeten, maar er moet wel weer nadruk worden gelegd op het feit dat er niet te veel van gegeten mag worden.
Bronnen: