Gelderse roos, Viburnum opulus, is er in roodvruchtige en geelvruchtige soorten, de geelvruchtige is bekend onder de naam Viburnum opulus xanthocarpum.
In met name Oost Europa worden de bessen ook medicinaal gebruikt.
Voor gebruik in zoetigheden zoals confitures en gebak is het het beste om de bessen pas na de eerste vorst te plukken. De bessen zijn dan het zoetst en bevatten dan ook zo goed als geen bitterstoffen meer.
Maar naast confiture of bijvoorbeeld de gedroogde bessen als gezondere soorten snoepjes en voor allerlei andere soorten toepassingen heb ik zelf ook nog even geexperimenteerd met trosjes in de oven te roosteren, net zoals je met trostomaatjes zou doen, samen met wat zeezout en olijfolie en eventueel ’n takje rozemarijn er overheen, en dat bijvoorbeeld te serveren bij ’n kaasplankje met stokbrood en ’n lekkere wijn.
Diverse viburnum soorten: https://www.tuinplant.nl/catalogsearch/result/index/?q=viburnum&product_list_limit=36
Recept: Gelderse roos confiture.